Utomhusmatlagning

När teambuilding är som bäst. Tillsammans få till en ljuvlig måltid i en underbar miljö. För att denna miljö ska bestå används naturligtvis endast ekologiska råvaror.

 

GlödbrödOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca 25 stycken.
50 g jäst
3 msk honung
7,5 dl vatten
1,5 tsk salt
1,5 tsk kummin eller
färska örter; nässla eller körvel
4,5 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i en bunke och rör ner honungen. Tillsätt ljummet vatten, salt, kryddor och grahamsmjöl. Rör om väl. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen kraftigt. Forma bullar av degen med mjölade händer och platta till bullarna. Låt jäsa i 15 – 20 min. Grädda i muurikka över öppen eld eller grädda i torr stekpanna på spisen.

 

Ogräspesto

1 tsk salt

4 krm svartpeppar

2dl parmesan, bitar

2 dl olivolja

4-6 dl körvel, kirskål, persilja…

2 dl valnöt, mandel, hasselnöt…

Hacka nötter, mandel och parmesan. Mixa med stavmixer. Häll i oljan lite i taget medan du mixar. Lägg sist i körvel, kirskål eller annat ogräs och mixa hastigt. Smaka av med salt och peppar.

 

Potatis och purjolökssoppa

2 kg potatis

2 rejäla purjolökar

4 gula lökar

3,5 l vatten

6 dl grädde

Olja

Salt, peppar, färska kryddor, ringblommor att garnera med och kanske sambal

Bryn löken lätt i olja. Tillsätt hackad/skivad purjo och fräs lite till. Häll på vatten. Häll i skalad och tärnad potatis. Låt koka tills det är mjukt. Stöt eller vispa sönder soppan. Värm soppan igen och häll i grädden. Smaka av med salt, peppar (sambal) och garnera med färska kryddor och ringblommor.

 

Raita

1 l yoghurt

2 lillfingerstora bitar röd chili

2 msk honung

2 dl hasselnötter

4 dl hackade äpplen

Salt, peppar

Blanda yoghurt med honung och finhackad chili. Låt stå 15 min. Rosta hasselnötterna i torr och varm panna (muurikka) tills de fått fin färg och luktar ljuvligt. Skala och hacka äpplena så det blir ungefär 2 dl. Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar. Låt stå sådär 20 min.

 

Koosmali

2 kg morötter

2 nävar färsk koriander eller annat kryddgrönt

4 gula lökar

2 msk senapsfrö

1 dl olja

4 dl yoghurt

1 citron

Salt och peppar

Riv morötterna grovt. Grovhacka koriandern. Finhacka löken. Värm en muurikka/stekpanna häll i senapsfröna och rulla runt dem tills de börjar poppa och knäppa. I med oljan, låt den bli varm. Lägg i löken och rör runt i en minut. Lägg i morötter lite peppar och salt. Rör om i en minut till. Varmt ska det vara! Tag av det hela från värmen, låt svalna lite. Blanda i yoghurt och pressa över citronen.

 

Shrikand

1 g saffran

4 msk vatten

2 l yoghurt

2 dl socker

4 tsk kardemumma

2 dl solrosfrön

6 msk honung

Blanda saffran med kokhett vatten. Rör ned det i yoghurten tillsammans med socker och kardemumma. Rosta solrosfröna i en murrikkan med honungen. Rör runt låt svalna, strö dem över shrikanden.

 

Rabarber-/äppelkompott

12 st rabarber eller äpplen

Lite smör

2 dl socker

2 cm ingefära

Lite mynta

Skär rabarbern (äpplena skalade) i tunna bitar. Skala och finhacka ingefäran. Strimla några myntablad. Hetta upp en stekpanna och smält smöret däri. Stek i omgångar rabarbern/äpplena och ingefäran. Blanda samman allt och i med socker och låt det smälta under omrörning. Ta av från värmen och blanda i myntan.

 

Citronmarinerade rödbetor

1 kg rödbetor

1 citron

2-3 msk honung

½ dl olja

Svartpeppar några nypor

1 msk salt

Skölj rödbetorna noga. Skiva dem så tunt som möjligt. Riv skalet och finhacka köttet från citronen och lägg tillsammans med honung, olja, salt och peppar i en skål. Rör ihop. Blanda ned rödbetsskivorna och låt stå i minst en halvtimma.

 

September- majwook

4 l grönsaker och rotfrukter efter säsong

2 chili

2 tummestor ingefära

10 röda, gula eller purjolökar

1 dl honung

Svartpeppar

Salt

2 msk kardemumma

Skölj och skär lite olika sorters grönsaker och rotfrukter efter säsong i lagom men tunna bitar, ungefär 2 liter. Finhacka chili och ingefära. Skär löken i klyftor. Värm olja i en stekhäll och börja med att fräsa på lök, chili och ingefära. Rör runt i en minut innan resten av grönsakerna slängs i efter hårdhetsordning. Fräs under omrörning tills grönsakerna börjar få fin färg men fortfarande är lite krispiga. Krydda rikligt med peppar, salt och kardemumma. Rör om och ringla honungen över det hela. Rör om en gång till.