Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-blog-header.php on line 31

Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-includes/Requests/Transport/cURL.php on line 162
Spökmatte- inför Hallowen |

Snart Hallowen…hallowen

Om du är sugen på att arbeta med spökproblem finns kul tips på www.lektion.se.

Det är bara att bli medlem gratis.

Här kommer några exempel på vad du kan hitta:

13 roliga spöklektioner

Öva matte och läsförståelse med Marina Hanssons roliga Halloween-tipsrunda. Eller ta del av tipsen på andra spöklika lektioner som passar just din elevgrupp.

I samband med Halloween eller höstlovet brukar Marina Hanssons elever få göra en Spökrunda med mattefrågor. Samtidigt som eleverna räknar mattetal övar de också läsförståelse då de måste klura kring problemen. Lektionen passar årskurs 3–4, men det går lätt att skriva om frågorna efter andra årskursers kunskaper.

När brukar du göra tipsrundan?

– Vi brukar ha ett ”spooky tema” på skolan och eleverna får gå runt till olika stationer. Tipsrundan är en station och den gör eleverna utomhus. Att skriva en spöksaga är ett exempel på en annan station. Vi tänder levande ljus, spelar läskig musik och placerar ut plastspindlar. Matsalen färgar spaghettin grön och mjölken röd och barnen får klä ut sig. Lösningarna får eleverna turas om att redovisa vid tavlan i slutet av dagen.

Varför är den här lektionen bra?

– Förutom att den övar läsförståelse och matematiska problemlösningar, så får eleverna vara lite kreativa och gå ut istället för att sitta inne och räkna i boken.

Varför är det tacksamt att ta in något som Halloween i undervisningen?

– Halloween är något som verkligen intresserar eleverna och som de är mycket förväntansfulla inför. Om vi i skolan kan anknyta till det blir undervisningen lite roligare och lättare att ta till sig.

 

Från förskola till gymnasium – här är 12 spännande lektioner att ta del av!


Förskola/fritid:

Spökmatte En lektion där förskoleeleverna får sortera och räkna spökfigurer i olika färger.

”Det mörka slottshålet” Läskig spökhistoria om en ond slottsherre, vars slut anknyter till elevernas egen skola.

Halloweensånger Inte mindre än 17 välkända melodier med texter i spöktappning, som ”Vi gå över blodstänkta golv, falukorv”.

Grundskola:

Äventyrsrunda Utomhusrunda med olika lekfulla inslag, som passar bra innan höstlovet. (åk 1–3)

Tema: döden Anknyt till Alla helgons dag med detta temaupplägg, som utgår från barnboken ”Adjö, herr Muffin”. (från åk 1)

Halloween Words Skrivuppgifter och glosor på engelska, med fina Halloween-illustrationer. (åk 3–5

Spännande börjor Eleven får skriva en fortsättning på en spännande historia. (åk 4–6)

Läsförståelse, drakar och myter Häfte med texter om varulvar, vålnader och andra otäcka mytiska varelser, med tillhörande frågor som eleven får svara på. (åk 4–9)

Läsmaterial runt Halloween I vad har denna högtid sitt ursprung? Fakta och frågor för eleven att svara på. (åk 6–9)

Gymnasiet:

Making a magic potion Eleverna hittar på egna fantasifulla trolldrycker genom att rimma på engelska. Ämne: Engelska.

Novell med drag från romantiken Instruktioner till inlämningsuppgift som passar när eleven läst om de litterära epokerna romantiken/skräckromantiken. Ämne: Svenska.

Halloween-korsord Korsord med facit, vars tema är olika Halloween-ord. Ämne: Engelska.