Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-blog-header.php on line 31

Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-includes/Requests/Transport/cURL.php on line 162
Gymnasiet |

PRATA OM SPEL – SANNOLIKHET OCH SPEL

Övningen består av fyra olika delar. Den låter eleverna med utgångspunkt kring spel om pengar arbeta med sannolikhet och slump. 

Eleverna får formulera, analysera och lösa matematiska problem samt värdera valda strategier, metoder och resultat. De får tolka en realistisk situation och utforma en matematisk modell samt använda och utvärdera en modells egenskaper och begränsningar.

Här hittar du övningen och tillhörande material på Prata om spels hemsida

 

Årskurs: Gymnasiet

Ämne: Matematik

Tema: Medier & Källkritik, Privatekonomi

Nyckelord: Källkritik, Sannolikhet, Spel om pengar Sannolikhet-och-Spel_Gymnasiet1-180x180

 

 

UR-program om siffror och hälsa

Matematikern Jo Røislien åderlåtes för att visa hur tal kan rädda liv; både medicinfacket och läkarna kunde vara mycket farliga innan läkarna började räkna. Jo utför ett experiment med ett slumpartat dubbelblindtest för att titta på kopplingen mellan kaffe och pilkastning, Petter Schjerven och Kari Slaatsveen sliter med att fördela badankor, och det visar sig att tillfälligheter klumpar ihop sig som ovanliga sjukdomar och tvillingfödslar. Vi ser att man inte kan lita på sin egen hjärna och funderar över hur mycket ett levnadsår är värt.

http://www.ur.se/Produkter/176680-Siffror-Halsa

 

Länk till sida med digitala matteövningar

http://www.malinc.se/math/indexsv.php