Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-blog-header.php on line 31
Enkla maskiner | Noteknik

Enkla maskiner

Idag har vi haft ett pedagogiskt café /tematräff där vi har talat om tekniker för lärande undervisning kopplat till teknik. Vi talade om hur man optimerar klassrumssituationen och vi provade olika tekniker för att fördela ordet, hur man ställer frågor, hur man aktiverar eleverna, hur man får svar från hela gruppen, strategier för formativ bedömning m.m. Målet var att testa olika tekniker för effektiva klassrumssituationer. På samma gång var det viktigt att förmedla kunskaper om enkel teknik samt att inspirera till teknikarbete med eleverna!

Teknikinnehållet fokuserade på enkla maskiner. Här finns länkar samlade för att underlätta för er som deltog, men också för er andra som är nyfikna!

Tekniker och teknik (Evas powerpoint från träffen)

hämta (1)   kil      lutande plan

Stödmaterial kring teknik finns på Skolverkets hemsida för olika åldersgrupper. För åk 1-3 finns arbetsområdet Lekplatsen. Där finner du ett mycket bra filmklipp om enkla maskiner. På samma sida finns stöd för att arbeta med detta område men också exempel på andra uppdrag kopplat till enkla maskiner. Det finns förslag på arbetsområden även för andra åldersgrupper. Kanske har ni redan arbetat med lekplatsen och vill istället bygga en nöjespark!?!

 

enkla maskiner1

Filmen Enkla Maskiner finns streamad på Mediacenter Jönköping. Studiehandledning finns till filmen.

På UR:s pedagogweb finns ett material kring teknik kopplat till ur:s olika programserier.

För dig som vill fördjupa dig i Polhem (en av de svenskar som betytt mest för vår tekniska utveckling) finns samlat material på Tekniska museets hemsida och på Cetis hemsida.

För dig som är förskollärare kan årsgamla artikeln av Veronica Bjurulf belysa arbete med enkla maskiner för mindre barn.

För äldre elever finns materialet Fatta katastrofen på UR.se, där hittar du ett avsnitt kring enkla maskiner. På Hagagymnasiets hemsida finns inspirerande foton från deras arbete.

I materialet Enkla maskiner från Skolresurs kan du få en kortfattad sammanfattning samt bra bilder till inspiration för aktiviteter att genomföra med eleverna. Här tas även fjädern med som en enkel maskin. Givande foton finns också på skoltidningen Strandarens sida där åk 6 berättar om sitt arbete.

På You Tube finns klipp som du kan ha nytta av, för egen räkning eller för eleverna. Sök på enkla maskiner så hittar du bland annat klipp från Hans Persson (Kreativ NO) och material från interaktiv teknik/skolboken. Hans Perssons filmklipp finner du samlade på hans sida.