Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-blog-header.php on line 31

Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-includes/Requests/Transport/cURL.php on line 162
Digitala vektyg i skolan | Noteknik

Digitala vektyg i skolan

För någon vecka sedan skrev vi här på bloggen om digitala verktyg i förskolan och nu gör vi en uppföljare med fler goda exempel från verkligheten. Carolina Johansson på Korpadalsskolan berättar lite om sitt arbete.

 

 

Läs och inspireras

av ännu en pedagog som vågar tänka nytt

och som engagerar eleverna och gör dem delaktiga!

 

 

Hej!

Digitala hjälpmedel i skolan är ju en av mina favoriter, så när jag ska skriva så kommer en hel våg av tankar i min hjärna.

I vår klass har vi genom ett tidigare genomfört projekt med 17 lärplattor, det underlättar naturligtvis när det gäller att använda det digitala ofta. Jag själv tycker att det är det som är tjusningen, att det kommer in som ett självklart moment och att eleverna har ett självklart sätt att använda sig av det. Förutom att hitta interaktiva appar för människokroppen och använda book creator för att få både skriva, visa med bild och läsa in text, så är kamerafunktionen mycket värdefull. Där får eleverna ofta spela in varandra eller sig själva för att förklara begrepp eller visa uträkningar för varandra. Sen kan jag i lugn och ro se hur stor förståelse de har genom att titta i efterhand. Jag hinner se alla och under lektionen är samtliga elever aktiva.

Vi har också tidigare använt oss av kameran när vi gjort experiment i klassrummet. Vi filmar experimenten för att kunna titta många gånger eller skicka hem och titta på om man är frånvarande.

Men jag har sorterat ner min våg till tre saker, som är aktuella just nu.

IMG_2011 IMG_2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Kahoot, ett ”gamebaserat” quizverktyg som gör att eleverna blir supermotiverade och uppspelta över simpla saker, som att öva på glosorna eller lära sig vad man använder de enkla maskinerna till på riktigt. Genom att logga in på kahoot.it och använda sig av den kod som sidan genererar kan eleverna sedan svara på frågorna som kommer upp på duken med hjälp av fyra svarsalternativ, detta under tidspress och spännande musik, Svarar gör man genom mobiltelefon, lärplatta eller dator. Man får direkt svar på om man svarat rätt eller inte, man ser hur många som svarat på de olika svarsalternativen och man får till och med en lista på hur man ligger till jämfört med de andra spelarna (funkar därför bäst i någorlunda trygga grupper). Som lärare kan jag sedan välja att ladda ner svaren ochgenom ett kalkylark ser jag hur alla eleverna svarat på frågorna. Du behöver upprätta ett konto, men tjänsten är sedan gratis.

IMG_2012

IMG_2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Thinglink, här behöver du också ett konto men med kostnadsfri tjänst därefter. På den här sidan kan du ha en bild som bakgrund och sedan länka till andra saker som du vill visa. Det som är aktuellt för oss just nu är att vi på Korpadalsskolan har spelat in 24 avsnitt ur en julbok. Varje kapitel läses av en av de vuxna på skolan. Lärare från de olika åldrarna, administratör, specialpedagoger, fritidspedagoger och rektor. Via thinglink har vi en julkalender så att alla som vill kan välja att visa upp ett kapitel varje dag i klassrummet, så eleverna får höra julberättelsen från många olika pedagoger.

IMG_2017

 

 

3. QR-koder vill jag också skriva om. Vi valde att vara med på utmaningen med händelsebanorna, som så många andra. Toppenkul tyckte alla eleverna. Vi gjorde detta som uppstart på höstterminen och när det är ny termin är det viktigt att jobba med gruppen. För att binda ihop vårt teknikarbete med värdegrundsarbetet valde jag att låta mina femmor se filmen ”pay it forward”. Precis som med händelsebanorna visar filmen att det som händer här, påverkar något längre bort. Eleverna fick i uppdrag att fundera över vad de kunde göra för någon annan, inte för egen vinnings skull utan för att hjälpa någon. De hade många idéer och några genomfördes, medan några stannade på idéstadiet. När sedan ”fredsugglan” presenterades för en kort tid sedan kopplade eleverna de fredsuppdragen till uppdragen vi gjort i början på hösten. Vi var inte med på lanseringen av ugglan, men ett par klasser från vår skola var det. Mina elever hade gärna varit med, men istället föreslog de att vi kunde göra egna uppdrag och på så sätt sprida goda gärningar på skolan. Sagt och gjort, eleverna satt i grupper och skrev ihop uppdrag och gjorde dessutom en del julbaserade i och med antågande december. Vi kopplade varje uppdrag till en QR-kod och i helgen blev det mitt uppdrag att sätta ihop detta till en ren-formad tavla. Vi behövde ha något julbaserat motiv som inte innehöll så mycket vitt. Snögubbar, tomteskägg och snöflingor försvann rätt tidigt som alternativ 😉 

qrren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för visat intresse!

Mvh. Carro