Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-blog-header.php on line 31

Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/ostersjo/bloggar.karlshamn.se/wp-includes/Requests/Transport/cURL.php on line 162
Snilleblixtar och Finn Upp den 21 april på Kreativum | Noteknik

Snilleblixtar och Finn Upp den 21 april på Kreativum

Snilleblixtarna

Robot

Delta i Snilleblixtarna med din klass (F – åk 5)! Varje vår genomför Kreativum en mässa med uppfinningar som elever producerat i Snilleblixtarna. Utställningen 2015 äger rum den 21 april och är en  kombinerad Snilleblixt- och Finn Upp-mässa då hela Kreativum kokar av innovations- och uppfinningslusta.

Elever från Blekinge, Småland och Skåne ställer ut sina uppfinningar, ritningar, teckningar eller modeller som de skapat. En jury från idérådet i Blekinge medverkar och eleverna får möjlighet att berätta om sin idé. Klasser som deltar med uppfinningar till utställningen erbjuds deltagande utan kostnad.

Om du har frågor om Snilleblixtarna eller vill anmäla din klass till mässan , kontakta Kicki Fransson, kicki.fransson@kreativum.se (0454 / 30 33 68)

Snilleblixtar och Finn Upp 2014!

Grundläggande om Snilleblixtarna
Snilleblixtarna riktar sig till elever från förskoleklass till årskurs 5 (6). Snilleblixtarna handlar om problemlösning, kreativitet och innovationer. När eleverna jobbar med Snilleblixtarna undersöker de hur tekniska saker fungerar och skapar nya i ett roligt och innovativt arbete. Lättast kan läraren lägga upp det genom att följa den lärarhandledning som finns och jobba efter enligt punkterna
Pilla
Sätta ihop
Upptäcka
Klura
Bygga och
Visa

Innehållet för dessa punkter framgår av lärarhandledningen som ni kan få gratis på Kreativum. Den sista punkten, Visa, kommer som vanligt att ges i en festlig form på mässan på Kreativum. Då ställer eleverna ut sina innovationer. Mässan anordnas tillsammans med mässan för Finn Upp våren 2015.

Övningar, praktiska tips och arbetsmaterial finns på http://www.snilleblixtarna.se/

Finn Upp

Inge - allas vår pappa till Finn Upp och Snilleblixtarna!

Finn upp! 
Låt din klass (åk 6-9) arbeta kreativt med teknik genom att att delta i Finn  upp. Varje vår genomför Kreativum en Uppfinningsmässa med uppfinningar som elever producerat när de arbetat med Finn upp.

Utställningen som arrangeras 2015 äger rum den 21 april och är i vanlig ordning en kombinerad Snilleblixt- och Finn upp-mässa då hela Kreativum kokar av innovations- och uppfinningslusta.

Klasser som deltar med uppfinningar till utställningen på Kreativum erbjuds deltagande utan kostnad. Juryn består av medlemmar från föreningen Kreativt och Tekniskt Forum Blekinge (KTFB), Nyföretagarcentrum och Ung Företagsamhet.

Om du har frågor om Finn upp  eller vill anmäla din klass till mässan, kontakta Kicki Fransson, kicki.fransson@kreativum.se (0454 / 30 33 68)

Musikmössan

Detta är Finn upp.
Finn upp är ett nationellt projekt som riktar sig till skolelever från årskurs 6-9. Finn upp handlar om konstruktiv problemlösning och innovationer.

I Finn upp definierar eleverna vardagsproblem som behöver lösas och designar sedan förslag på lösningar till dessa problem. Målet är inte att skapa produkter som går att marknadsföra när projektet är slut. Viktigare är att eleverna får vara med om innovationsprocessen och växa i kreativ förmåga. Trots detta har flera av de uppfinningar som elever skapat till slut blivit färdiga produkter, till exempel drickflaskan som går att fylla på under kranen i ett vanligt litet handfat som man ofta hittar vid gymnastiksalar. På denna länk kan du se hur flaskan (Binibottle) nu ser ut och marknadsförs.

Tävlingen har inga fasta tävlingskategorier. Finn upp vill öppna upp för såväl ”hårda” tekniska uppfinningar likväl som ”mjuka” uppfinningar som kanske löser problem av social art, t ex mobbing. Gemensamt är att uppfinningarna kan lösa problem och tillfredsställa behov.