Förhindra fallolyckor

posted in: Hälsa | 0

Den 4 oktober arrangerades det ett evenemang på torget som gick ut på att förhindra fallolyckor. Det var 2 personer från hjälpmedelscentralen, det fanns en sjuksköterska, en kostrådgivare, en sjukgymnast och en arbetsterapeut.

Arrangemanget ägde rum mellan klockan 09:30 – 14:00.

Vi på Babbel gick till torget för att kolla vad det var som ägde rum.

Direkt vid vår ankomst så upptäckte personalen från Hjälpmedelscentralen att mina däck på rollatorn var ganska slitna. De erbjöd sig att byta ut hjulen så nu är min rullator redo för vintern. Efter den servicen så vandrade jag vidare i det skyddande tältet, där utställarna var placerade.

 

Jag träffade också på en dietist/kostrådgivare som var där och pratade om kosten och där fick man möjlighet att provsmaka en hälsosam smooties, och den var god vill jag berätta.

 

Efter det så pratade jag med en sjuksköterska och hon berättade att om man tar medicin så kunde man ladda ner en app (en sorts programvara till telefon eller surfplatta) i telefonen eller på surfplattan som heter ”pillerkollen”. så kan man få reda på om man har tagit sin medicin. Hon berättade även att apoteket har kommit ut med en ny app som heter ”Mitt apotek´´. 

 

Som avslutning, på mitt besök, så gick jag och pratade med sjukgymnasten om hon kunde ge tips på bra övningar eller bra träning för att förhindra fallolyckor i hemmet och det gjorde hon. Hon tycker att det är viktigt att man tränar både hemma och på jobbet för att bli bättre med balansen. Övningarna som hon rekommenderade för mig var tåhävningar, höga knälyft, resa sig från sittande, axelrörlighet, skulderlyft, sitta hopsjunken och räta på sig och tyngdöverföring.

Jag tyckte det var intressant de som de berättade om på torget och de var bra att man kunde få rullatorn servad.

 

Text: Johanna Rönnholm

Foto: Christer Svensson

Kommentera