Festival Spezial under Kulturnatten

posted in: Arrangemang, Foto, Konst, Musik | 0

Lördagen den 7 oktober var det en speciell kulturdag i Karlshamn då 2017 års upplaga av Kulturnatten ägde rum och som i år också samarbetade med Festival Spezial, där personer med funktionsnedsättning medverkade.

Festival Spezial är en kulturfestival som sätter fokus på kultur och eget skapade, av personer med särskilda behov av stöd där alla kan vara med och visa upp sina alster eller sin musik.

Tidningen Babbels reportageteam var med under hela eftermiddagen och kvällen och njuta av det som de funktionsnedsätta personerna gjorde på scen och visade upp. Det var verkligen en upplevelse och man blir näst intill rörd av allt det fina man fick vara med om.

Först ut på dagen var det framträdanden på Citygallerian. Veronique Hellström inledde med att läsa dikter på engelska och svenska och ett avsnitt ur sin roman ”Förbjuden kärlek i södra London 1836 ”.

Därefter var det dags för dagens första musikframträdandet. Det var Alma Salenfjord, som ackompanjerades av Martin Gårdesten på gitarr. Hon framförde fem låtar och hon var superbra på scen.

Anna Nordqvist från Olofström läste en dikt som handlade om de olika kommunerna i Blekinge.

 

Martin Gårdesten kompade därefter Linh Gelius, när hon uppträde på Citygallerians scen med fyra låtar.

Sist ut var Sebastian ”Zeg” George som spelade två låtar av Elton John. Han spelade på sin hemma gjorda saxofon som han själv hade byggt.

 

På Citygallerian var det även konstutställning av två tjejer med funktionsnedsättning. Det var Marie Sternestedt från Ronneby och Emma Wennerberg från Karlshamn som visade upp sina fina alster av konst.

Marie berättade för oss att hon gillar att rita djur- och människomotiv bland annat. Hon började redan 1996 med konst har haft flera utställningar i Ronneby sedan dess.

Emma tyckte det var kul att få visa upp sin konst för allmänheten.

 

På kvällen var det drag i stora salen på Lokstallarna då tre band från Blekinge var inbjudna att spela.

De två första kom från Karlskrona med namn som Torgnyz orkester och Blue Steam. Det sistnämnda bandet lät det väldigt mycket om, tyckte vi båda.


Sist ut på scen var Karlshamnsgruppen HAVA som för kvällen hade med sig sin gamla ledare, Mia Moilanen, på scenen.  Alla band framförde fyra låtar var på Lokstallarna. HAVA skulle därefter vidare till Annexet, för en ny konsert senare på kvällen.

Som slutpunkt träffar vi gänget bakom festivalen: Peter Holmström, Karlskrona, Ann-Christin Bernhardsson, kultursamordnare på Bildningsförbundet i Blekinge, Annelie Olsson, Ronneby, Sara Widesjö, Karlshamn samt Pia Olsson, Sölvesborg.

-Vi är jättenöjda med årets festival och allt har gott utmärkt, svarar Ann-Christin och Sara tillsammans på vår fråga om hur det gått.

 

Reportage o Foto: Johanna Rönnholm och Christer Svensson

 

Kommentera