Linus Thörnblad föreläste i Karlshamn

posted in: Babbel | 0

På onsdagskvällen var det föreläsning på Lokstallarna i Karlshamn under Psykiatriveckan i Blekinge och som första gäst var det Linus Thörnblad, fd friidrottare och höjdhoppare, som höll sin föreläsning om ”Vägen tillbaka” en mycket intressant föreläsning att lyssna på, han berättade att han som 25-åring gjorde sitt sista framträdande på arenorna.

 

 

Om upplevelserna och känslorna har varit många och jag värdesätter allt som jag har varit med om säger Linus, ingenting har kommit till mig gratis, jag har slitit hårt i både med och motgångar för mina framgångar till slut kom jag fram till ett vägskäl där jag fick välja livet, för att till en början överleva, och sedan hitta min egen väg tillbaka som människa avsluta han sin föreläsning.

 

Babbels reporter träffade Linus  innan han gick upp på scenen och ställde några enkla frågor till honom.

Hur gammal var du när du började med friidrott?
-Jag började sent. Var 15 år nästan 16 år.

 

Hur kom det sig att det blev Höjdhopp?
-Jag var duktig på höjd när jag gick skolan, var bäst i Sverige.

-Men jag lirade även lite fotboll som alla andra ungdomar där hemma i Lund, säger Linus.

Har du haft andra intresse än Idrott?
-Nej det var bara idrott som jag var intresserad av, svarar han.

 

 

Idag föreläste du om psykisk ohälsa. Vänder du dig bara till idrottsutövare eller vänder du dig till allmänheten också?
-Ja, jag vänder mig till allmänheten, skolor, företag, vården och Idrottsförbunden, berätta Linus.

 

Du har själv drabbats av pressen och stressen som knäckte dig, hur blev det så för dig Linus?
-Jag var pressad under en lång tid det gjorde att jag blev drabbad.


Var det hård träning som fick dig att inse att det gick inte längre eller var det något annat?
Jag hade både med- och motgångar. Min mentala hälsa mådde dåligt eftersom jag tränade för mycket, det tog på min kropp, svarar Linus.

Du är nu i Karlshamn för att hålla en föreläsning på Lokstallarna i samband med Psykiatriveckan i Blekinge? Vad innehåller din föreläsning?
-Den innehåller min egen väg från toppen till botten till en vanlig vardag, säger Linus.

Om du skulle ge lite råd till personer som hamnar i din situation med ohälsa? Hur ska man ta  sig tillbaka och må bättre?-Det är viktigt att våga söka hjälp av samhället och tänka på sig själv, säger Linus.

 


Som idrottare är ju den aktiva tiden kort. Vad gör man när man har slutat som elitidrottare och om inte har en utbildning att falla tillbaka på? Många idrottare fortsätter inom samma område som tränare eller föreläsare?

-Det är bra att man har en utbildning och kanske jobbat under sin elit karriär, så man kan hitta sin väg efter det man slutat med sin idrott, avslutar Linus min intervju med att berätta.

 

Text: Christer Svensson
Foto: Johanna Rönnholm/Christer Svensson

Kommentera