Emma Igelström föreläste i Karlshamn

posted in: Babbel | 0

Emma är känd som den energiska vinnarskallen från Karlshamn och som har 5 VM-guld i simning. Hon blev den första tjejen i världen att spränga den historiska gränsen på under 30 sekunder på 50 meter bröstsim. Hon var kvällens andra föreläsare på Lokstallarna under Psykiatriveckan i Blekinge.

Emma Igelström

 

Emma berättade om sitt liv efter avslutad simkarriär och som blev en livskris som fick henne att sedan totalt omvärdera livet och sin inställning till detta.

 

Hennes föreläsning hette ”Vart är du på väg och vill du dit? .

I dag är hon en person som älskar att inspirera andra människor till att få ut det bästa av livet, hennes föreläsning var intressant att lyssna på.

 

 

Babbels reporter hade äran att få träffa Emma Igelström, tidigare på kvällen innan hon skulle hålla sin föreläsning inför 300 personer.

 

Hur gammal var du när började med simning?
-Jag var tre år, gjorde min första tävling när jag var 5,5 år, berätta Emma för mig.

 

Hur kommer det sig att det blev simning?
-Min farmor var elitsimmare, hon tog med mig till simhallen i Hällevik, sedan i Karlshamn där jag blev medlem i simklubben.

 

Har du haft andra intressen än idrott?
-Nej, bara kollat på, TV svara hon mig.

 

Idag föreläste du om psykisk ohälsa. Är det bara med idrotts människor som drabbas av detta?
-Jag tycker det ska heta psykiatri hälsa och inte ohälsa, säger Emma. Nej, det är olika målgrupper som jag föreläsare för.

Du har själv haft olika sorters ohälsa! Vill du berätta om detta? Varför drabbades du?
-Olika personer faller  in i detta. Jag kämpade hårt i min idrott för att bli bäst och det tog mycket på min hälsa, berättar Emma. Jag var aldrig nöjd över mig själv med det jag gjorde. Jag pressade mig för hårt under min karriär.

 

Var det hård träning som fick dig att inse att det inte gick att simma vidare? Eller var det något annat som gjorde att du slutade när du var på topp?
-Det var en kombination, jag var inte så inriktad på att fortsätta, jag ville mer än jag orkade med, berättar Emma som slutade på elitnivå efter några motgångar i bassängen.

 


Du är nu i Karlshamn för att hålla en föreläsning på Lokstallarna i samband med Psykiatriveckan i Blekinge. Vad handlar  din föreläsning om?
-Den handlar om mitt liv och att leva med psykisk ohälsa, säger hon.

 

Om du skulle ge lite råd till personer som hamnar i din situation om ohälsa. Vilka råd ger du och hur ska man ta sig tillbaka och må bättre?
-Ta råd och hjälp av de som kan detta och ta vara på dig själv, berätta Emma.

 

Från vänster:  Linus Thörnblad och Emma Igelström


Som idrottare är ju den aktiva tiden kort. Vad gör man när man har slutat som elitidrottare och om inte har en utbildning att falla tillbaka på? Många idrottare fortsätter inom samma område som tränare eller föreläsare?
-Det jag kan upplysa om är att plugga under sin aktiva tid, när man håller på med sin idrott. Då är det lättare att få ett jobb efter sin karriär, svarar Emma. Men det är också bra att ha en plan B.

 

Idag håller du på med en annan extrem idrott Triathlon. Hur kom det sig att du började med det?
-Jag testade och tyckte det var kul, avslutar Emma min intervju med.

 

 

Text: Christer Svensson
Foto: Johanna Rönnholm/Christer Svensson.

Kommentera