Adina Nilsson berättar hur Tidningen Babbel kom till:

 

Historien kring tidningen Babbel började under första hälften av Microsoft Word - BABBEL alla sidor 2.doc2008, då min dåvarande arbetsledare frågade vad jag ville jobba med på Textilhörnet. Att arbeta med textilier var inte så lockande för mig, så jag föreslog att jag ville jobba med en tidning. Det hade jag jobbat med där jag bott tidigare, och jag tyckte det var väldigt kul och intressant.

Jag ville absolut inte hamna på en arbetsplats där jag bara skulle sitta och rulla tummarna dagarna i ända.

Mitt förslag var: Jag vill att vi startar en tidning som skall ges ut till alla som arbetar inom Daglig Verksamhet i Karlshamns kommun och till boende med särkskild service, i liten skala.

Det första numret kom ut i december 2008. Tidningen innehöll 8 sidor och den var helt i svartvit (tyvärr så finns denna tidning inte kvar ute på Internet).

Under de första åren så gjorde jag och Hanna Kajsajuntti tidningen, under vägledning av Gunilla Andersson. 2010 kom vår nuvarande handledare in i våra liv. Han hade nya och roliga idéer och fick oss att tänka på ett nytt sätt. Han såg inte oss som funktionshindrade utan vi började att jobba på samma sätt som man gör på andra tidningsredaktioner. Detta arbetssätt lyfte oss. Jobbet på redaktionen blev nu på riktigt och det började hända en massa roliga och spännande saker. Vi fick möjlighet att intervjua kändisar, beslutsfattare och en massa andra intressanta människor. Tidningen började använda ett ”vanligt språk” som gjorde att vi på redaktionen började tänka oss för när vi skrev vårt material. Han som lyfte oss heter Ola Olsson, och han har hjälpt oss jättemycket i vår utveckling och fått oss att känna att VI KAN! Idag så pratar vi samma språk och han ser oss som helt vanliga människor, vilket vi faktiskt är.

 

 

BABBEL 2010-03-1

Tidningen har förändrats från en tidning på 8 sidor och där alla sidor var svartvita, till en tidning på 16-20 sidor, där alla sidor idag är i färg.

Sedan mars månad 2014 har vi äntligen fått ett eget redaktionsrum på Skaparverkstán, med höj- och sänkbara arbetsbänkar och som förenklar vårt arbete jättemycket.

I framtiden hoppas vi också kunna börja ge ut ”Veckan som gått, på lätt svenska”. I vilken form detta kommer att bli diskuterar vi fortfarande. Tiden vill liksom inte riktigt räcka till…

 

 

Babbel 2013-02-1Babbel 2014-01-1

 

Babbel 2013-01-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adina Nilsson

IMG_0630